Nemrég járt nálunk Mio Mivue Drive 50 LM, navigációt és menetrögzítő kamerát egy eszközben testesítő készüléke, amely alkalmával ígéretet tettünk a nagyobb, kifejezetten teherautós változat bemutatásra a Double Decker Communications médiaügynökség jóvoltából. Lássuk mit tud a kamionos navigációk nagyágyúja, a Mio MiVue™ Drive 65 LM Truck készülék.

Talán a teherautó műszerfalához képest is jól látszik a Mio MiVue Drive 65 Truck készülék tisztességes mérete. Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A készülék a gyártó MITAC-tól már megszokott, ízléses és tetszetős dobozába csomagolva érkezett, amelyet kibontva azonnal feltűnt, hogy ez a készülék nem a kispályás hobbiautózóknak készült. Ez egy igazi nagyvas a profi felhasználóknak! A készülék méretén kívül a súlya sem elhanyagolható! Kézbe véve az első gondolatom az volt, hogy a szélvédőhöz rögzítő tapadókorong hogyan foglya tartósan elbírni, ugyanis a felfogató kar és tapadókorong szemmel láthatóan a kisebb készülékektől (pl. a Mio MiVue™ Drive 50 LM) származik. A teszt alkalmával meggyőződhettem arról, hogy a minden pozícióba könnyen beállítható felfogatás annak ellenére rendesen működik, hogy a mérete nem növekedett a készülék méretével arányosan. A tapadókorong ezúttal is tartósan rögzítette a készüléket, a viszonylag rövid tartókar pedig mereven és rázkódás mentesen tartotta a nagy méretű eszközt.

Az extra méretű, 6,2 hüvelykes képernyővel rendelkező készülék kifejezetten nagy járművekhez, kamionokhoz, autóbuszokhoz és lakóautókhoz optimalizált felső kategóriás autónavigációs funkciókat kínál integrált Extreme HD (1296p @ 30fps) felbontású, prémium fedélzeti kamerával. A nagy kijelző a méretéből fakadóan könnyebben kezelhető akár menet közben is mint kisebb társai, de mivel ez is transzmisszív érintőpanellel rendelkezik, így ezt is határozott érintésekkel kell nyomkodni az egyes funkciók kiválasztásához.

Mio MiVue Drive 65LM Truck – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A készülék a kisebb testvéréhez hasonlóan a fejlett gépjárművezetés-támogató rendszer (ADAS) két intelligens funkciójával is rendelkezik: sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LDWS) és ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCWS).

Ez a sok funkciójú útitárs praktikus, egyszerűen használható autónavigációval vezet bennünket az úticélhoz, miközben a fedélzeti kamera kristálytiszta Extreme HD felbontásban rögzíti az utazás minden percét. Így baleset esetén mindig lesz bizonyíték arra, mi történt valójában az úton.

Mio MiVue Drive 65LM Truck navigáció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A számos prémium navigációs funkciót kínáló MiVue Drive 65 térképei az eszköz élettartamának végéig frissülnek, így nem kell többé aggódni a térképváltozások és az új utak miatt. Ez persze korántsem olyan naprakész mint egy online eszköz esetében, de a rendszeres frissítésekkel jól lehet vele dolgozni és nem kell az adat roamingra sem költeni. A biztonsági kamerák adatai ugyancsak az eszköz egész élettartamára szólnak. A valós idejű forgalmi információknak köszönhetően elkerülhetők a torlódások és az útlezárások de ezt a hasznos funkciót Magyarországon nem tudtam kipróbálni. Sajnos több funkció (pl. a sebességmérő kamera frissítések) és a teherautós üzemmód, nem minden országban érhető el.

Ami a legfontosabb, hogy az eszköz a nagy járműveknek megfelelő útvonalon vezet bennünket, amely Magyarországon is tökéletesen működött a tesztünk alkalmával. Speciális útvonalakat tervez olyan egyénileg beállított adatok alapján, mint például a jármű méretei, tömege/terhelése és járműtípusa alapján, így könnyen elkerülhető a kényszerű és veszélyes visszafordulás a hidak, alagutak vagy korlátozott behajtású utak előtt. Az előre betöltött, kamionokra vonatkozó sebességkorlátozási adatok és a biztonságikamera-adatok révén biztonságosabban vezethetünk, mert a készülék képben és szóban is figyelmeztet, hogy legyen időnk biztonságosan lassítani. Az ADR-es fuvarozóknak fontos lehet, hogy külön beállítható a veszélyes anyag jellege is (pl. tűzveszélyes anyag, maró anyag, robbanásveszélyes anyag stb…).

Beállítható a veszélyes anyagok jellege is. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A fedélzeti kamera és a navigáció zökkenőmentes egyidejű használatának köszönhetően az eszköz a folyamatos navigálás mellett minden pillanatot rögzít. A fedélzeti kamerára történő átkapcsoláshoz elegendő kiválasztani a főmenü vagy a térképképernyő „kamera” elemét. A MiVue Drive 65 kiváló minőségű, széles látószögű (140°) üveglencsével és F1,8-as rekesznyílással rendelkezik. A fényképezőgomb megnyomásakor a lencsén kinyíló kis nyílás a képérzékelőhöz engedi a fényt. Ennek a nyílásnak a méretét nevezik „rekesznyílásnak”. Az F-számok törteket jelölnek, vagyis minél kisebb az érték, annál nagyobb a nyílás – és annál jobb a videóminőség (mivel több fény jut be). Az F1,8 rekesznyílás és a 140°-os széles látószög még a korábban tesztelt MiVue Drive 50 LM készülék kiváló adatait is túlszárnyalják!

A minden irányba állítható kamera. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A rendkívül innovatív, fejlett gépjárművezetés-támogató rendszerekkel (ADAS) rendelkező eszköz a következő biztonsági funkciókkal segíti a közlekedést: sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LDWS) és ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCWS). Ez a két funkció biztonsági szempontból igen értékessé teszi az eszközt, hiszen az LDWS figyelmeztetést ad, ha a jármű kezdi elhagyni a sávot, és így segít megelőzni az esetleges frontális ütközést. Ha pedig az autó váratlanul közelít az előtte haladó járműhöz, például ha annak vezetője hirtelen fékez, akkor az FCWS rendszer ad figyelmeztetést. Ily módon a MiVue Drive 65 a navigálás és az utazás rögzítése mellett a vezető éberségének fenntartásában is segít. A biztonságos közlekedés érdekében bekapcsolható a vezetői fáradtság riasztás is! Természetesen ezúttal is fenn áll a kérdés, hogy a sok riasztást mikor unjuk meg annak ellenére, hogy a készülék viszonylag ritkán adott téves jelzést. Amennyiben zavaróak a riasztások, valamennyi kikapcsolható!

Az új Mio MiVue Drive 65 Truck minden kamionsofőr és lakóautó-vezető ideális biztonsági társa az úton. Extra méretű, 6,2 hüvelykes képernyővel rendelkező, intelligens all-in-one megoldás mindenki számára, aki komolyan veszi a biztonságot és a tanúsító felvételek készítését, miközben a navigáció elvezeti A pontból B pontba.

A Mio MiVue Drive 65 Truck készülék ára a cikk megjelenésének napján a mioshop.hu oldalon 101.990.- Ft Áfával.

Karsai Attila – hungarokamion.hu

Forrás: hungarokamion.hu

(Ezt a cikket 85 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások