Akinek van autója, az tudja, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás elengedhetetlen „kelléke” a járműtartásnak, ám a szabályok időről-időre változnak, ami miatt nehéz követni az éppen aktuális tudnivalókat. Cikkünkben áttekinthetően összefoglaljuk, mit érdemes tudni 2017-ben az autós biztosításokról.

Miért kötelező?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megtéríti azokat a károkat, amelyeket más járművében okoztunk, ez pedig – valljuk be – akaratunktól függetlenül is előfordulhat. Elég egy kis figyelmetlenség, másik autós hibája, egy nagyvad átfutása az úttesten, és már meg is van a baj. Ekkor jól jön a biztosítás, hiszen sok bosszúságtól és anyagi tehertől ment meg minket.

A kötelező biztosítás, mivel kötelező, minden autósnak van, ami biztosítja, a rendszer működőképességét. A biztosítási díjat mindenki előre fizeti be, erről a biztosító igazolást ad, amit célszerű az autóban tartanunk. A casco biztosításokkal ellentétben a kötelező felelősségbiztosítás csak annak téríti meg a kárt, akinek a biztosított okozta, tehát a saját járműben keletkezett károkat nem.

Mit tartsunk magunknál?

A biztosítás megkötése és befizetése után jó, ha az autóban tartjuk a befizetést igazoló csekkeket, ám a díjfizetés megtörténtét, vagyis, hogy rendelkezünk-e érvényes biztosítással a rendőr a közúti ellenőrzésnél már a központi rendszerből le tudja kérni. Mindenképpen szükséges azonban, hogy legyen az autóban baleseti bejelentőlap (közismertebb nevén kék-sárga papír), amelyet baleset okozása esetén mindkét félnek ki kell tölteni, ezért jó, ha van nálunk két példány belőle. Ez nem más, mint egy jegyzőkönyv, a tartalma biztosítóként egységes, segítségével pontosan rögzíthetjük a baleset körülményeit.

Jó, ha nálunk van a biztosítás kötvénye, a kötvény számára a baleseti bejelentőlap kitöltésénél szükség lesz.

Károkozás esetén

Ha megtörténik a baj, és kárt okoztunk más autójában, és jelen van a tulajdonos (ha nincs, akkor hagyjuk meg az elérhetőségünket a szélvédőn) akkor a baleseti bejelentőlap kitöltése után meg kell tennünk a kárjelentést a biztosító felé, minél hamarabb, annál jobb. A biztosító kirendel egy kárszakértőt, aki megállapítja, mekkora a kár, és ezért mekkora kártérítést fizet a biztosító. Ez lehet számlás (amikor a javíttatás költségét a biztosító számla benyújtása ellenében kifizeti) vagy egyezségi (amikor megegyezünk egy összegben).

Biztosító váltás

Ha valaki szeretne biztosítótársaságot váltani, akkor erre évente egyszer van lehetőségünk. Ha kedvezőbb kondíciójú biztosítást találunk, akkor a régi biztosításunkat az évforduló előtt legalább 30 és legfeljebb 60 nappal szükséges felmondanunk (tehát mindössze egy hónap áll a rendelkezésünkre), ezt követően köthetjük meg az új biztosítást az évfordulóig – mondja a biztositasszakerto.com szakértője. A kötelező felelősségbiztosítások díjait kalkulátorok segítségével ismerhetjük meg, az alkuszok oldalain több biztosító biztosításait hasonlítják össze, ha bevisszük az adatainkat. A kalkulátort érdemes több alkusz cégnél is lefuttatnunk, hiszen egy-egy oldalon csak azon biztosítók ajánlata jelenik meg, akivel az alkuszcégnek szerződése van. Ha sikerült kiválasztani a megfelelőt, és alkuszcégen keresztül kötünk biztosítást, akkor ott általában teljes körű ügyintézést vállalnak, és a régi biztosításunkat is felmondják helyettünk.

Forrás: Szuhi Attila – ite.hu

(Ezt a cikket 25 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások